zaterdag, 24 december 2011 22:53

Korfbal, hoe leer je het aan?

Written by
Rate this item
(3 votes)

Waar men het vroeger had over ‘basisvaardigheden, aanvallende vaardigheden en verdedigende vaardigheden’, praat men nu over de hoofdbedoelingen van korfbal zijnde: scoren, opbouwen tot …. en voorkomen van …. Toch zijn de basisvaardigheden nog steeds van essentieel belang. Zonder een goede basis zullen de hoofdbedoelingen niet of nauwelijks behaald worden.

Het alleen trainen van onderdelen van de basisvaardigheden heeft weinig zin, het trainen van deze ‘skills’ in relatie tot de hoofdbedoelingen zal veel eerder vruchten afwerpen en stelt de spelers en speelsters in staat tot het maken van keuzes in bepaalde situaties.

Wat maakt korfbal zo leuk?

Korfbal is (over het algemeen) gemengd en uitermate geschikt voor het sociale aspect. Teamspel is noodzakelijk maar toch is er de ruimte voor de individuele actie. Je moet verschillende rollen kunnen uitvoeren, zowel verdedigend als aanvallend en is fysiek ook een zware sport. Je moet immers kunnen rennen, springen, snel draaien en daarbij ook blijven concentreren. Korfbal is technisch en ook het communicatieve aspect is van groot belang. Dit maakt korfbal tot de meeste veelzijdige tak van sport die er bestaat en ook de leukste.

Bij korfbal draait het om samenspel, behendigheid snelheid en conditie. Het is een bijzonder veelzijdige sport door onder andere de verschillende functies. Hierdoor komen alle goede aspecten van het sporten aan bod.

Korfbal - Een strategisch spel voor iedereen

Korfbal is SAMENSPELEN om te komen tot scoren en VOORKOMEN van scoren.

Bij korfbal draait het om samenspel, behendigheid snelheid en conditie. Het is een bijzonder veelzijdige sport door onder andere de verschillende functies. Hierdoor komen alle goede aspecten van het sporten aan bod

“ Basisboek Korfbaltraining ”

Al deze eigenschappen worden dankzij de BIK-indeling (Basisvaardigheden, Individuele korfbalvaardigheden en Korfbalvaardigheden ) in het boek “ BASISBOEK KORFBALTRAINING ” van Harke van der Wal praktijkgericht aangebracht.

Het is geschreven voor (aanstaande) korfbaltrainers als hulpmiddel bij het voorbereiden van de trainingen. Het accent ligt op basisvaardigheden en individuele korfbalvaardigheden. De opbouw is van gemakkelijk naar moeilijk waardoor het bruikbaar is van de jongste pupillen tot en met senioren. Korfbal is een balsport voor zowel jongens als meisjes, jong en oud. Ook lesgevers in het bewegingsonderwijs kunnen hieruit praktijkgerichte oefenstof aan hun leerlingen aanbieden en nuttige leerlijnen uitwerken. De vele schema’s en foto’s ondersteunen en visualiseren het leerproces. De oefenstof is “geplukt” uit het werkveld. Een "dikke" aanrader !

Wie is Harke van der Wal ?

Het maken van lesmateriaal voor het beroepsonderwijs is de hoofdactiviteit van Harke van der Wal. Het accent ligt daarbij op nieuwe onderwijsvormen zoals praktijksimulaties en serious games. De computer speelt hierbij steeds een grote rol. Grote kracht van Harke van der Wal is het analyseren van de werkplek en de werkzaamheden van beroepsbeoefenaren en het vertalen daarvan naar een leersituatie. Uitgeverij Harke van der Wal was in de jaren 90 van de vorige eeuw gespecialiseerd in het uitgeven van publicaties op het terrein van de korfbalsport.

De onderneming startte in 1990 met het schrijven en uitgeven van het boek 1001 Korfbaloefeningen.


BIK-indeling in het kort

Basisvaardigheden ( lopen, springen, werpen en vangen )

Individuele korfbalvaardigheden ( vrijlopen en samenspelen, verdedigen,schieten, aangeven, afvangen en aanvallen)

Korfbal ( verdedigingsconcepten, aanvalspatronen, vrije ballen, beginballen en korfbalvormen)

Korfbaltechnieken : bekijk de video hier

Download het boekBasisboek Korfbaltraining

Read 3630 times Last modified on zaterdag, 24 december 2011 23:05
Login to post comments